Што е Илинден?

Илинден, или Свети Илија, е еден од најсветите и најзначајните денови во животот на сите Македонци насекаде. Но, што е точно Илинден и што значи тоа?

Паганските Македонци од најраните времиња го славеле божеството Перун, богот на громот. Меѓутоа, по христијанизацијата на Македонија, богослужението на Перун било префрлено на Свети Илија. Самиот човек живеел во Кралството Израел околу 100 години пред раѓањето на Христос. Тој беше чудотворец и пророк.

Постојат многу народни приказни и приказни за тоа зошто овој светец се слави на овој ден. Ако навлеземе доволно длабоко во античката македонска цивилизација, можеме да видиме еден многу важен настан што се случил на 2 август 338 година п.н.е. Уморни и исцрпени од граѓанската војна, грчките градови-држави создадоа вакуум на моќ што малото северно македонско кралство на крајот ќе го пополни.

По неговото доаѓање на власт, Филип II брзо ја развил проширената Македонија додека грчките градови-држави се бореле меѓу себе до исцрпеност. На 2 август 338 п.н.е., Филип и неговите Македонци марширале на доверливите Грци и ги скршиле во битката кај Херонеја. Токму тој настан ја воспостави Македонија како владејачко кралство во цела Грција, подложувајќи ги Грците на ропство или уште полошо. Атињаните, Спартанците и Тебанците не можеа да сфатат дека на крајот ќе владее варварски, негрчки народ.

По овие настани, ќе треба да одиме напред во времето речиси 2.500 години пред да видиме дека следниот голем настан ќе се одржи на 2-ри август.

Откако беше освоена од Римјаните, Бугарите, Србите и Византијците, Македонија повторно се виде под окупација - овој пат под Османлиите. Повеќе од 500 години, Османлиите владееле со Македонија со железна тупаница, осигурувајќи дека нејзиниот „Балкански скапоцен камен“ нема да се ослободи во нејзината круна.

На крајот на 19 век Грција, Бугарија и Србија се борат и ја прогласија својата независност против Турците. Македонското востание во 1878 година, познато и како Кресненско востание, било неуспешно и Македонија ќе мора да почека уште 20 години пред да може да собере сили за уште едно.

Во пресрет на 2 август 1903 година, Македонците повторно се кренаа да се ослободат од турските угнетувачи. Над 25.000 Македонци оркестрираа навремен и пресметан напад против Османлиите во востанието кое траеше 3 месеци. Востаниците во Крушево дури прогласија независна македонска држава, ослободена од какви било Турци познати како Крушевска Република или Крушевска Република. Сепак, таа беше краткотрајна и беше прегазена и демонтирана од Турците по 11 кратки денови. 70.000 Македонци останаа без покрив над главата; 12.000 куќи беа срамнети со земја; а за време на востанието беа убиени речиси 5.000 цивили.

Овој конкретен настан силно живее во срцата и умовите на Македонците ширум светот, а е тема на македонската национална химна „Денес над Македонија“.

По распадот на Отоманската империја, светот се најде зафатен од војна двапати во период од 30 години. Во 1941 година Македонците се најдоа под друг господар. Фашистичка Бугарија влезе во Втората светска војна на страната на нацистичка Германија и ја окупираше речиси цела Македонија. Бугарите биле сурови и непростливи и влегле во земјата под превезот на ослободители. Сепак, нивната измама конечно ќе излезе на виделина.

Една година по бугарската инвазија, македонските партизани ја формираа НОВ и Партизански одред на Македонија. Првично со 1.000 редовни, македонските партизани пораснаа до 100.000 сили пред да заврши војната.

На 11 октомври 1941 година, во градот Прилеп беше испукана првата пушка за да се ослободат од бугарската власт и започна кампањата за слободна и суверена Македонија. На 2 август 1944 година, партизаните прогласија победа и го основаа Антифашистичкото собрание за ослободување на Македонија (АСНОМ). Ова тело е поставено од Македонците во манастирот Свети Прохор Пчински. Тие прогласија независна македонска држава со македонскиот мајчин јазик за слободно да се зборува насекаде.

По формирањето на оваа држава и нејзиното признавање во рамките на Кралството Југославија, Македонија ќе продолжи да ја прогласува својата целосна автономија, суверенитет и независност во септември 1991 година.

Овие 3 клучни настани во македонската историја: Битката кај Херонеја; Илинденското востание; а раѓањето на АСНОМ и македонската држава се тие што го обликуваа и обликуваа македонскиот народ, а сето тоа се случува на ист ден – 2-ри август.

Назад на блогот

Остави коментар

Ве молиме имајте предвид, коментарите треба да бидат одобрени пред да бидат објавени.