Прескокнете до содржината

БЕСПЛАТЕН ПОДАРОК! Потрошете 199 долари и добијте БЕСПЛАТНО вкрстено ланче. Завршува на 14 мај или до исцрпување на залихите.

Јазик

Количка

Симболот на Македонците

Иако носи многу имиња како Македонско сонце, Агреад ѕвезда, Вергина ѕвезда или Ѕвезда од Кутлеш, овој симбол го издржал тестот на времето и отсекогаш бил центар на срцето и душата на секој Македонец.

Негувано речиси 3000 години од Македонците насекаде, Македонското сонце е без сомнение еден од најстарите, ако не и најстариот преживеан културен симбол во светот.

Појавувајќи се на монети, воена опрема и уметност на античкото македонско кралство, тој продолжи да биде национален знак на Македонците низ историјата до модерните времиња.

Македонското сонце се среќава во иконите и фреските на црквите ширум територијата на поделена Македонија и говори за томови на традицијата на неговата употреба. Македонците го негуваат со векови.

Македонското сонце е присутно во македонските христијански икони на кои е прикажана Богородица, мајката на Исус.

Подолу се прикажани два македонски етнолошки украсни предмети кои го содржат симболот Македонско Сонце. Овие парчиња накит се од специфичен дел од македонската женска народна носија, од кои има многу разновидни. Лево е „тепелакот“ од 18 век, кој го носи македонското сонце со осум зраци. Од десната страна е „пафтата“ од 19 век, која го носи Сонцето со шеснаесет зраци.

Во 1978 година, археологот Манолис Андроникос ги водеше ископувањата во малиот град Вергина во Грција (првично наречен Кутлеш и моментално окупиран од Грција од 1913 година). Таму, покрај периметарот на една голема тумба, откопа три гробници на кои се наоѓаше македонскиот симбол. Гробниците потоа биле идентификувани како кралски погребни места на членовите на династијата Агреад од крајот на 4 век п.н.е. - семејството на Александар Велики, кралот на Македонија.

Толкување на симболот
Значењето на симболот денес не е целосно разјаснето. Во археолошките кругови постојат неколку претпоставки за тоа дали симболот бил официјален симбол на Кралството Македонија; само симбол на војската; или едноставно претставуваше украсно обележје.

Оригинално користен од Македонското Кралство уште во VII век п.н.е., симболот првично започнал како изблик на ѕвезда со 8 зраци. Една теорија е дека како што растело македонското кралство, растел и симболот. За секое племе кое го проголта и припои македонскиот симбол, беше додаден дополнителен зрак додека конечно избликот на сонцето се состоеше од 16 зраци - како што сега најчесто се прикажува. Се вели дека племињата што ги претставуваат зраците се Агријаните, Аломпијците, Ботијаните, Бригеите, Крестоните, Дероните, Доберите, Елимиотите, Еордијците, Лаините, Ликестијците, Одомантите, Орестијците, Паеоплаите, Пелагонците и Сироајоните. Се смета дека овој симбол на својот штит го имал македонскиот крал Филип Втори.

Исто така, се вели дека центарот на сонцето претставува цвет од афион. На некои јазици зборот Македонија значи „земја на афионовото семе“. Можеме да ја видиме корелацијата овде бидејќи Македонија е богата со афион кои го произведуваат најмоќниот опиум во светот. Вториот најквалитетен опиум се произведува во Пакистан, со 7 морф единици. Македонскиот опиум се состои од неверојатни 14 морфни единици поради што се смета за природно и органско богатство во современата република.

Помалку атрактивна теорија за неговото потекло се заснова околу 12-те грчки богови на Олимп во комбинација со четирите сезони од годината. Иако некои може да се придружат на оваа теорија, не се презентирани докази за да се направи здрава и генерално беше отфрлена како невистинита.

Македонското сонце било национален и династички амблем на античкото македонско кралско семејство и го носеле наследниците на Александар. Самиот симбол пред тоа долго време се користел во Македонија.

Денешна употреба
Македонија стана независна земја во 1991 година и го усвои античкото старо македонско сонце на своето знаме.


За одбележување на независноста, македонскиот поштенски систем издаде марка на која е претставено македонското знаме во 1992 година.

Македонското сонце беше користено во знамето на Република Македонија од 1991 до 1995 година, по што знамето беше насилно сменето поради грчко мешање. Денешното македонско државно знаме е скратена стилизирана верзија на македонското сонце , со осум наместо шеснаесет зраци.

Грција денес вештачки го прифаќа како свој симбол, но со сина позадина, откако прво го фрли погледот на ископувањата во 1977 година. Македонското сонце не е грчки симбол, но Грција чувствува афинитет кон него поради тоа каде е откриено и затоа што на нивните претензии кон Античкото македонско кралство.

Во денешна Македонија, македонското сонце се гледа речиси во се што можете да замислите! Од народни песни до средновековни цркви, а во некои случаи се користи како дизајн во традиционалната кујна! За македонското сонце се напишани многу песни кои оддаваат почит на старата македонска поговорка: „Само сонцето е постаро од Македонија!“

Горенаведените слики првпат беа објавени во Историја на Македонија.org .
Назад на блогот

1 коментар

My husband was Mile Todor Milosevski – I miss him alot. I love the Symbol of the ancient Sun very much. He admired Alexander The Great so I read up on that history as well. Very interesting.

JUDY JACKSON

Остави коментар

Ве молиме имајте предвид, коментарите треба да бидат одобрени пред да бидат објавени.