Прилепски рубинПред педесет години геолозите потврдија дека спорадичните наоѓалишта на алуминиум оксид-корунд во прилепскиот доломитски мермер се рубини. Тие потекнуваат од метаморфните доломити создадени во прекамбрискиот период, односно од почетокот на создавањето на нашата планета. Ова се некои од најстарите познати карпи, каде непознатите демиург и тектонски процеси ги обликувале и ги родиле овие чуда на природата.

Прилепскиот рубин спаѓа во економската класа на скапоцени камења; сепак, има ендемични карактеристики и она што го прави уникатен е неговата светло розова или розова виолетова боја, која драстично се разликува од азиските и африканските рубини во крв од гулаб. Прилепскиот рубин претставува уникатно чудо во целиот регион на Европа. Македонија е единствената земја во континентална Европа која има рубини од природно потекло.

Прилепскиот рубин е релативно ново откритие, при што производството е во голема мера запоставено. Позициониран како национален скапоцен камен на Македонија, сега се користи како дипломатски подарок од Македонија и е подарен на папата Бенедикт XVI, големиот индиски јоги Парамханс Свами Нихилешварананд и холивудските актери Ворвик Дејвис и Дерил Хана. Во Нас Накит, горди сме што ја зголемуваме свеста и го промовираме прилепскиот рубин.

Проверете ја нашата колекција Руби!

https://www.nasnakit.com/collections/macedonian-ruby-collection

Назад на блогот

Остави коментар

Ве молиме имајте предвид, коментарите треба да бидат одобрени пред да бидат објавени.