Македонско вино!

Република Македонија останува една од последните неоткриени вински земји во Европа: природен рај на лозја, планини, езера и реки, каде животот се движи во поинаков ритам, среде распространетата величественост на богатите историски урнатини и идилични села кои останале практично непроменети. векови.
Во доцните 1990-ти, македонската винска индустрија влезе во деценија на интензивен развој во лозарството и винарството со изградба на нови винарии, реструктуирање на старите, а водечките производители и производители на вино се обврзаа да ја стават Македонија на меѓународната винска мапа.
Иако македонските вина може да се нови за многу луѓе, виното воопшто не е ново за Македонија. Земјата сместена во средината на Балканскиот Полуостров произведува вина од античко време. На овој простор лозата се одгледувала уште пред 4.000 години. Многу артефакти пронајдени на античките локалитети зборуваат за долгата традиција на одгледување грозје. Дел од овие артефакти се цртежи на грозје и винова лоза издлабени во камен, мермер и теракота и може да се видат во музеите во Македонија, но голем број од овие артефакти сега ги украсуваат витрините на музеите во Софија, Белград, Берлин и други. добро.

Во културата на Античка Македонија, која зафаќала поголема географска област од денешна Република Македонија, виното играло важна улога. Во времето на Филип Втори и Александар Македонски, членовите на македонското кралско семејство биле познати како силни консументи на македонското вино.

Според некои историски извори, Александар Македонски имал специјален слуга наречен „точач на вино“, кој имал единствена задача да му послужи на својот господар со овој пијалок. Исто така, Античките Македонци имале бог на виното по име Дионис што дополнително потврдува дека тие биле познати обожаватели на овој пијалок.
Во времето на подемот на христијанството, виното било дел од речиси сите православни црковни церемонии. Најдоброто грозје и вина се произведувало во црквите и манастирите, иако нивниот рецепт се чувал како најсвета тајна. Во христијанските религиозни обичаи, виното е симбол на крвта на Исус Христос. Лозарството и винарството како значајни индустрии продолжуваат да се развиваат во средниот век, а доказите се неколку значајни минијатури од 10 век во селото Ваташа во Тиквешко. Оригиналите на неколку драми во кои се гледа како се копа и бере грозје, денес се наоѓаат во библиотеката во Ватикан.
Виното се споменува во многу народни песни, приказни, легенди, традиции и други елементи од фолклорот на овој крај. Сите хроничари на македонските народни приказни кои дејствувале во Македонија во 19 и почетокот на 20 век го споменуваат виното како неизбежен дел од народните обичаи и ритуали.
 
СОРТИ ГРОЗЈЕ
Се верува дека одлични вина можат да се направат само од големо грозје. Разновидниот терен на Македонија нуди избор на локации на лозја. Овошјето во нашата црвена боја доаѓа од лозја со помала надморска височина со богати, тешки и глинени почви. Во другите лозови насади, постудената средина придонесува за свежина и хармонија во сортите бело грозје, засадени на полесни почви и на повисоки надморски височини. Поради исклучително поволните климатски услови, македонското еколошко грозје се прска само до 4 пати годишно.
Македонските автохтони сорти се нешто што не би можеле да го најдете на ниту едно друго место во светот. Примерите ја вклучуваат Станушина, која потекнува од винскиот кварт Тиквеш каде што е претежно распространета. Главната карактеристика на оваа сорта е нејзината издржливост. Имаше период во минатото кога требаше да изумре бидејќи никој не му обрнуваше внимание, но преживеа.
Другите локални сорти грозје ги вклучуваат смедеревка, жилавка, темјанка, жупијанка, вранец и кратошија, кои се распространети низ 3 вински региони во 74 регистрирани винарии и носат 50 милиони евра годишно, од кои 85% се извезуваат на меѓународниот пазар кој вклучува вкупно 38 земји.
Извор: www.winesofmacedonia.mk
Назад на блогот

Остави коментар

Ве молиме имајте предвид, коментарите треба да бидат одобрени пред да бидат објавени.