Македонски филигран

Македонскиот филигран е стара форма на уметност, развиена во тајност и како занает се пренесува од една генерација на друга. Ја изразува и историјата и културата, кои датираат уште од османлиската ера во Македонија и се одржуваат во живот со секоја следна генерација.

Многумина го сметаат за крем на македонскиот накит, тој е амблем на македонската рачно изработена уметност. Секоја ставка е дизајнирана рачно од занаетчии во процес кој одзема многу време и деликатен. Филигранската работа е создадена со внимателно извртување, виткање и обложување на тенки нишки од свитливи благородни метали како злато и сребро во сложени дизајни.

Филигранските парчиња ја задржуваат својата вредност, не само поради шармантната естетска привлечност, туку и поради континуираната фасцинација со сложеноста на дизајнот. За жал, овој стар занает во Македонија изумира бидејќи само многу мал број луѓе продолжија да работат на ова поле.

Во Нас Накит сакаме да ја зачуваме оваа традиција и култура и да обезбедиме вработување за македонските занаетчии преку создавање и промоција на филигрански накит од македонско производство.

Назад на блогот

Остави коментар

Ве молиме имајте предвид, коментарите треба да бидат одобрени пред да бидат објавени.