Кралот на џунглата

Лавот несомнено е еден од најжестоките предатори на мајката природа, но какво значење има тој за Македонците и зошто симболот на лавот е прикажан речиси на сè? Од мозаици и антички монети до грбот од минатите векови, лавот е значајно прикажан во артефакти и реквизити и се смета за духовно животно на македонскиот народ.

Античките историчари забележале дека во регионот на Македонија живееле лавови далечната 400 година п.н.е. Античките Македонци уживале во добар лов на лавови, со сцени кои ги прикажуваат овие настани прикажани во античко-македонската уметност.

Познато е дека македонските кралеви од античкиот свет носат теме на лав на главите за да ја симболизираат нивната жестокост и немилосрдност. На 2 август 338 година п.н.е., Македонците ги скршиле грчките градови-држави во битката кај Херонеја, што резултирало со целосно уништување на грчкиот суверенитет и потчинување на македонска власт. За да го одбележи овој настан, на бојното поле беше подигната колосална скулптура на лав. Истата скулптура на лав се наоѓа и во македонскиот град Амфиполис.


По евентуалното уништување на античкото македонско царство во 168 п.н.е., симболот на лавот веќе бил вграден во срцата и душите на Македонците. Како што одминуваше времето, овој симбол се користеше во хералдиката и во литературата. Грбот Коренич-Неорич, кој првпат бил создаден околу 1595 година, ги прикажува и македонскиот лав и семејното мото напишано на кирилица, кое гласи „Cimeri Makedonske Zemle“ (грбот на македонската земја). Употребата на лавот за претставување на Македонија продолжила во странските хералдички збирки низ 16-18 век.

За време на Кресненското востание во 1876 година биле користени востанички транспаренти со ликот на македонскиот лав. Овие транспаренти вообичаено ја користеа фразата „Разбуди се за да ја ослободиме Македонија“. Оваа традиција е пренесена во 1903 година од страна на Внатрешната македонска револуционерна организација. И кратовските и охридските востаници го користеле овој знак за време на Илинденското востание против Отоманската империја.

Р. Предлогот на архитектот и графички дизајнер Мирослав Грчев беше изнесен во 1992 година да се замени со ревидирана верзија на историскиот златен лав на црвен штит. Сепак, ова беше одбиено. Грбот со златен лав на црвен штит денес се користи за претставување на неколку македонски политички партии. Лавот како симбол на овие партии е наследен од изворната македонска организација ВМРО. Во 2009 година Внатрешната македонска револуционерна организација – Народна партија го предложи златниот лав на црвена позадина како нов грб на Македонија, врз основа на традиционалното лого на историската ВМРО, но тоа не беше прифатено.

Непотребно е да се каже дека овој симбол, заедно со македонското сонце, е дел од македонскиот народ илјадници години и ќе продолжи да ги инспирира младите Македонци до ден-денес.

Назад на блогот

Остави коментар

Ве молиме имајте предвид, коментарите треба да бидат одобрени пред да бидат објавени.