10 факти за прилепскиот рубин

Еве 10 интересни факти за прилепскиот рубин за кои се обложуваме дека не сте ги знаеле!

1. Прилепскиот рубин е единствениот природен рубин во континентална Европа.

2. Неодамна е откриен во мермерни доломити во Прилеп, Македонија.

3. Еден од најубавите примероци на прилепскиот рубин е вграден во крстот направен за папата Бенедикт XVI како спомен од Македонија.

4. Најпознатите рубини во светот се крвави црвени. По обработката, прилепскиот рубин добива единствена бледорозова или малино-виолетова боја.

5. Прилепскиот рубин е националниот скапоцен камен на Македонија.

6. Потекнува од метаморфните доломити создадени во прекамбрискиот период, односно - од почетокот на создавањето на нашата планета до пред 600 милиони години.

7. Отоманските Турци активно ги ископувале единствените познати европски рубини на оваа локација речиси 300 години по нивното освојување на регионот во 1389 година. Поради главно непроѕирната природа на рубинот од овој локалитет, повеќето од камењата биле користени за украсни цели да ги краси ками, мечеви, оклопи и турбани на пашите и високите турски службеници.

8. Денешното производство е многу спорадично и случајните наоди се поврзани со ископувањето на мермер од доломит во каменоломот во близина на градот Прилеп.

9. Постои сина верзија на прилепскиот рубин, но е исклучително ретка.

10. На Прилепскиот рубин се чини дека е мешавина од дијаспора и корунд, и тој е единствениот рубин во светот со вметнување на дијаспора ( бел , бисерен водороден алуминиум оксид).
Назад на блогот

Остави коментар

Ве молиме имајте предвид, коментарите треба да бидат одобрени пред да бидат објавени.